Beskrivning

Vacker låg ljuslykta i form av ett eklöv. Glaskonst och tillverkningen som sker i Vadstena.

Glas och kristall är inte lätt att beskriva. Dess fysiska struktur är varken flytande, fast eller i gasform. Genom att använda traditionell kunskap inom hantverket formas smält kristall till objekt, varje med egen personliget och unikt uttryck. En stor del av Vas Vitreums kollektioner tillverkas utan formar, endast med hjälp av mästarens ögon och erfarenhet för att skapa den slutgiltiga produkten.

En högkvalitativ råvara är av största vikt vid framställningen av världsledande kristall. Därför använder Vas Vitreum en specialtillverkad kristallblandning med egenskaper som högt brytningsindex, vilket ger superb reflektion och stor tyngd. Kristallen smälts i en temperatur av 1400 grader Celcius, men sänks därefter till en arbetstemperatur av 1100 grader.

VAS VITREUM står för kvalitetshantverk och sammanför alla de enastående delarna från den svenska kristallindustrin. Glasbruket drivs i dag av fjärde och femte generationens glashantverkare som kombinerar formgivning, erfarenhet och kunskap för att skapa vackra föremål av högsta kvalitet.

De första fyra generationerna i familjen arbetade med stor framgång för de världsberömda glasbruken Orrefors,Kosta Boda och Sandvik. Farfars far Gustav Augustsson, var en av endast fem mästare som tillverkade det prisbelönta glaset till Parisutställningen år 1925 och för det belönades med en guldmedalj.

År 1985 beslöt mästargravören Lars Börnesson, den fjärde generationen av glashantverkare för att grunda sitt eget företag. Namnet Vas Vitreum är latin och betyder: ”föremål av glas”. Glasbruket har sedan dess haft många stora uppdrag, bland annat att tillsammans med Lisa Bauer utföra en av världens största handgjorda glasgravyrer, Mariakoret i Linköpings domkyrka. Gravyren består av 180 fönster med jungfru Maria i blomsterskrud. Ett nittiotal arter ur den nordiska floran finns att se i fönstren. Hela arbetet tog tio år att genomföra.

Femte generationen, Mikael Kenlind började på företaget år 2002. Mikael var bara 8 år gammal när hans farfar tillverkade en liten glasblåsarbänk till honom. Sedan dess har hans fascination för den varma smälta kristallen fört honom till att utforska och lära sig hantverket. I dag, 20 år senare, inspirerad av familjetraditionen är han ansvarig för formgivningen och produktutvecklingen på glasbruket Vas Vitreum. Känd för sin kunskap, kreativitet och passion för materialet.

Mått: B 170 mm

Färg: Grön

Design: M. Kenlind