Beskrivning

Stackelbergs plädar vävs i huvudsak av mohairull som kommer från getter. Mohair är lent, mjukt och har en naturligt vacker lyster.

Mohairullens mjukhet beror bland annat på när på året getterna klipps och hur gamla de är. Den allra mjukaste mohairullen kommer från lammen, så kallad kid mohair, medan majoriteten av ullen kommer från vuxna getter som klipps två gånger per år. Ullen från en get räcker till en pläd.

Plädarna tillverkas i Sydafrika där större delen av all mohairull produceras. Djuren sköts på allra bästa sätt – både på farmen där de lever och betar fritt, likväl som vid klippningen. Tvätt av ull, spinning, färgning och vävning sker på ett omsorgsfullt sätt med en stor respekt för materialet. All infärgning är Öko-tex certifierad och i de allra flesta fall kan tillverkningen spåras tillbaka till den farm där klippning av getterna skett.

En Stackelbergs pläd har rullad frans vilket ger ett extra fint slutresultat och är ett av våra särskilda kännetecken. Väveriet separerar cirka 10 trådar från vardera änden och rullar ihop dem till en frans.  När mohairpläden är färdigvävd borstas den upp så att den får sin mjuka och luftiga känsla. Skulle pläden fälla lite när du får hem den beror det på ett överskott efter borstningen och är en helt naturlig del i tillverkningsprocessen.

Färg: Orange & Pion Melange

Mått: 130 x 170cm

Material: 68 % Mohair, 28 % Ull samt 5 % Nylon.

Ta hand om din pläd och njut länge

Om du använder din pläd flitigt kan de uppborstade fibrerna dra ihop sig något efter en tid. Du kan då mycket enkelt få den nästan som ny genom att använda en mohairborste, eller ännu smidigare, använda en vanlig diskborste eller klädborste och borsta upp den igen.
Skulle du råka få en fläck på din pläd tar du enkelt bort den med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Tryck den fuktiga trasan mot fläcken tills den löses upp. Vi rekommenderar inte att du tvättar din pläd utan den bör istället vädras lite då och då. Skulle du mot all förmodan behöva tvätta pläden ska den kemtvättas.